divendres, 30 de desembre del 2016

LIBRO: Educación social y alfabetización lectora

http://cepli.uclm.es/2016/12/12/educacion-social-y-alfabetizacion-lectora-un-nuevo-titulo-en-el-mercado/libro-yub

Coordinado por Santiago Yubero y Elisa Larrañaga –desde nuestro centro­– junto a José Antonio Caride y Héctor Pose, la editorial Síntesis publica este nuevo libro sobre lectura y educación, en el que también interviene nuestra compañera Sandra Sánchez.
Partiendo de la premisa de que la lectura es clave en todas las áreas de la educación, ya que resulta un elemento esencial para que las personas participen en un contexto amplio de aprendizaje permanente que favorecerá su desarrollo personal y su integración social, este libro recoge los trabajos de expertos en educación social y del mundo de la lectura. Entre ellos, además de los ya mencionados Santiago, Elisa y Sandra, hay también profesores y colaboradores de nuestro Máster y nuestro centro, como Daniel Cassany, Amando López, Isabel Jerez, Eduardo Encabo o Graciela Bialet, y otros prestigiosos colegas como José Antonio Caride, Paloma Valdivia, Xavier Úcar y Héctor Pose.
Sin duda, se trata de un instrumento válido para la formación de distintos especialistas que pueden desarrollar su carrera profesional en este ámbito, como educadores sociales, trabajadores sociales, maestros, bibliotecarios, psicólogos, pedagogos, bibliotecarios, etc…

dissabte, 24 de desembre del 2016

www.postalector.com

Postalector.com es una iniciativa que nace para ayudar a aquellos padres que quieran iniciar a sus hijos en la lectura y en el conocimiento en general. En nuestra página encontrarás información detallada sobre nuestra actividad y los lotes sobre personajes literarios que ofrecemos. Así mismo en todos nuestros lotes se incluye un cómic electrónico. 
En Postalector.com queremos ayudarte en el duro proceso de iniciar a tus hijos en la lectura. Para ello te ofrecemos una alternativa divertida e innovadora. Nuestros lotes están centrados en personajes de la literatura universal y sus contenidos, sus ilustraciones y las actividades están enfocadas a conocerlos y aprender sobre ellos. Así mismo, en cada lote incluimos un cómic digital con un temática dirigida al aprendizaje de valores, del respeto por el medio ambiente, la paz... 




Las 10 mejores bibliotecas virtuales

http://noticias.universia.net.mx/cultura/noticia/2016/08/17/1142780/10-mejores-bibliotecas-virtuales.html#.V7VjW8h9Xtc.twitter

22 tareas tipo para trabajar la comprensión lectora

http://www.aulapt.org/2016/12/19/22-tareas-tipo-trabajar-la-comprension-lectora/Resultado de imagen de jovenes leyendo

Herramientas y apps para que tus alumnos creen su propia revista escolar

Resultado de imagen de revista escolarhttp://www.educaciontrespuntocero.com/recursos/herramientas-apps-crear-una-revista-escolar-periodico/41874.html

Mi Taller Digital: Creación de Videojuegos: Manual del estudiante y del tutor

mi-taller-digital-creacin-de-videojuegos-sesin-n-6-1-638https://universoabierto.org/2016/11/30/mi-taller-digital-creacion-de-videojuegos-manual-del-estudiante-y-del-tutor/

Mi taller de comic digital: manual del tutor y estudiante

https://universoabierto.org/2016/11/30/mi-taller-de-comic-digital-manual-del-tutor-y-estudiante/mi-alto digital-digital-CMIC Sesin-n-1-1-638

Aproximación a la HISTORIA DE LA LENGUA ESPAÑOLA

http://users.jyu.fi/~torremor/cursos/hist-lengua/hist-lengua/00000.html
https://celama.uca.es/2011ec/bicentenarios/historiadelalengua/image_large

dimecres, 27 de gener del 2016

Experiències TIC a l'aula



D’acord amb les tres competències del model TPACK (tecnològica, pedagògica i disciplinar), la meva situació és clara respecte a elles. Tecnològicament no tinc cap experiència perquè mai he tingut l’oportunitat de fer ús de les ferramentes de les TIC en un grau diferent al estrictament personal –excloent l’ús d’ordinadors-, però tot allò que he trobat al curs i a internet té moltes possibilitats d’aplicació per a complementar les altres dos competències. Em sembla a priori una situació teòrica que caldrà posar en pràctica i que donarà bons resultats tant per a l’alumne individualment com per al conjunt de la classe. És aquí on les altres dos competències hauran de ser també treballades. Segurament en el meu cas la disciplinar és la que més puc dominar. I amb diferència. Tota la vida he estat llegint literatura, especialment l’espanyola, i aprenent altres llengües, una de les meves aficions. Les dos combinades donen una gran visió molt enriquidora del món. Però tot plegat és com si parlessin d’un tamboret. Sense una de les potes no sostindrà cap alumne.
I per començar amb això hem de parlar de l’aula on tindrem a la nostra disposició el material tecnològic adient: ordinadors portàtils, tauletes tàctils, pissarra digital interactiva, webcàmeres, etc. Allò recomanable seria que tots els alumnes i el professor tinguessin en qualsevol moment contacte visual. Ja depenent de les diferents tasques la disposició hauria de canviar per facilitar la comunicació entre els grups que es poguessin formar per a no interferir en les activitats d’altres, i tenint sempre la PDI com a nexe d’unió on tots poden contemplar els avanços en les unitats, participant ja sigui mitjançant teclats o ratolins sense fil o eixint i treballant directament sobre la PDI.


Entre els webs més interessants que he trobat aquesta setmana, voldria destacar aquest del Ministeri d’Educació: http://educalab.es/intef, que està destinat a potenciar l’ús del recursos digitals i la formació del professorat en aquesta temàtica. Es poden trobar de forma gratuïta nombrosos materials multimèdia didàctics classificats per nivells educatius o per àrees temàtiques, així com informació diversa sobre les TIC, el seu ús educatiu i la formació del professorat en aquest àmbit.
De les experiències educatives, el projecte Viquilletra (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8bOsvn6KhOc) de l’Escola Manyanet Molins de Molins de Rei (Barcelona), potser perquè és la més propera al meu espai docent preferit –la literatura- m’ha semblat la més adient pels alumnes de quart d’ESO als que va dirigida. Diferents tasques amb diferents interpretacions per part dels estudiants amb els docents com a guia per ajudar-los si cal. En els casos de nens petits, com l’ús de Skype (http://www.educacioilestic.cat/2011/09/skype-laula-una-experiencia-enriquidora.html), això és un altre món però tot i així també han estat molt positives com primera forma de contacte amb les TIC.
Com a punt per completar una activitat al voltant de la literatura, en concret de la figura del Quixot, proposaria l’edició d’un periòdic amb material multimèdia creat pels estudiants per a endinsar-se en aquesta novel·la. Hi ha una gran quantitat de fonts d’informació en un gran ventall de suports (textuals, audiovisuals, jocs, webquests, hotpotatoes, etc.) que es podrien plasmar en el bloc de la classe en forma de diari amb un bon grapat de diferents seccions elaborades segons els interessos del estudiants i les necessitats de l’activitat. Una activitat en definitiva on cal treballar en equip emprant les TIC dins de l’aprenentatge i l’educació de tots per adquirir una bona formació acadèmica.