dimecres, 27 de gener del 2016

Experiències TIC a l'aula



D’acord amb les tres competències del model TPACK (tecnològica, pedagògica i disciplinar), la meva situació és clara respecte a elles. Tecnològicament no tinc cap experiència perquè mai he tingut l’oportunitat de fer ús de les ferramentes de les TIC en un grau diferent al estrictament personal –excloent l’ús d’ordinadors-, però tot allò que he trobat al curs i a internet té moltes possibilitats d’aplicació per a complementar les altres dos competències. Em sembla a priori una situació teòrica que caldrà posar en pràctica i que donarà bons resultats tant per a l’alumne individualment com per al conjunt de la classe. És aquí on les altres dos competències hauran de ser també treballades. Segurament en el meu cas la disciplinar és la que més puc dominar. I amb diferència. Tota la vida he estat llegint literatura, especialment l’espanyola, i aprenent altres llengües, una de les meves aficions. Les dos combinades donen una gran visió molt enriquidora del món. Però tot plegat és com si parlessin d’un tamboret. Sense una de les potes no sostindrà cap alumne.
I per començar amb això hem de parlar de l’aula on tindrem a la nostra disposició el material tecnològic adient: ordinadors portàtils, tauletes tàctils, pissarra digital interactiva, webcàmeres, etc. Allò recomanable seria que tots els alumnes i el professor tinguessin en qualsevol moment contacte visual. Ja depenent de les diferents tasques la disposició hauria de canviar per facilitar la comunicació entre els grups que es poguessin formar per a no interferir en les activitats d’altres, i tenint sempre la PDI com a nexe d’unió on tots poden contemplar els avanços en les unitats, participant ja sigui mitjançant teclats o ratolins sense fil o eixint i treballant directament sobre la PDI.


Entre els webs més interessants que he trobat aquesta setmana, voldria destacar aquest del Ministeri d’Educació: http://educalab.es/intef, que està destinat a potenciar l’ús del recursos digitals i la formació del professorat en aquesta temàtica. Es poden trobar de forma gratuïta nombrosos materials multimèdia didàctics classificats per nivells educatius o per àrees temàtiques, així com informació diversa sobre les TIC, el seu ús educatiu i la formació del professorat en aquest àmbit.
De les experiències educatives, el projecte Viquilletra (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8bOsvn6KhOc) de l’Escola Manyanet Molins de Molins de Rei (Barcelona), potser perquè és la més propera al meu espai docent preferit –la literatura- m’ha semblat la més adient pels alumnes de quart d’ESO als que va dirigida. Diferents tasques amb diferents interpretacions per part dels estudiants amb els docents com a guia per ajudar-los si cal. En els casos de nens petits, com l’ús de Skype (http://www.educacioilestic.cat/2011/09/skype-laula-una-experiencia-enriquidora.html), això és un altre món però tot i així també han estat molt positives com primera forma de contacte amb les TIC.
Com a punt per completar una activitat al voltant de la literatura, en concret de la figura del Quixot, proposaria l’edició d’un periòdic amb material multimèdia creat pels estudiants per a endinsar-se en aquesta novel·la. Hi ha una gran quantitat de fonts d’informació en un gran ventall de suports (textuals, audiovisuals, jocs, webquests, hotpotatoes, etc.) que es podrien plasmar en el bloc de la classe en forma de diari amb un bon grapat de diferents seccions elaborades segons els interessos del estudiants i les necessitats de l’activitat. Una activitat en definitiva on cal treballar en equip emprant les TIC dins de l’aprenentatge i l’educació de tots per adquirir una bona formació acadèmica.

dijous, 14 de gener del 2016

Terror tecnològic



Ara una entrada una mica divertida pels fans com jo de Star Wars: l’episodi IV d’aquesta saga conté un diàleg força eloqüent de la dicotomia entre la tecnologia i la força (https://ca.wikipedia.org/wiki/La_For%C3%A7a_%28Star_Wars%29). Mitjançant un paral·lelisme entre l’educació (la força) i les TIC (l’Estrella de la Mort, el terror tecnològic) voldria recalcar que a la fi allò més important és tindre clar què es ensenyar i com hem de ser uns bons professors del costat lluminós i no del fosc. D’aquesta manera els nostres alumnes seran també uns jedis del costat lluminós amb totes les seves bones qualitats en comptes de ser uns sith.
Ací teniu el diàleg en anglès en aquest vídeo:
I ací el diàleg concret de Darth Vader: "No s'ofusqui amb aquest terror tecnològic que ha construït. La possibilitat de destruir un planeta és insignificant comparat amb el poder de la Força".
Sencer en anglès:
Cassio Tagge: And until this battle station is fully operational, we are vulnerable. The Rebel Alliance is too well equipped. They're more dangerous than you realize!
Conan Antonio Motti: Dangerous to your starfleet, Commander, not to this battle station.
Tagge: The Rebellion will continue to gain a support in the Imperial Senate, until...
Grand Moff Wilhuff Tarkin: [walking in with Darth Vader] The Imperial Senate will no longer be of any concern to us. I have just received word that the Emperor has dissolved the council permanently. The last remnants of the Old Republic have been swept away.
Tagge: That's impossible! How will the Emperor maintain control without the bureaucracy?
Tarkin: The regional governors now have direct control over their territories. Fear will keep the local systems in line. Fear of this battle station.
Tagge: And what of the Rebellion? If the Rebels have obtained a complete technical readout of this station, it is possible — however unlikely — that they might find a weakness and exploit it.
Vader: The plans you refer to will soon be back in our hands.
Motti: Any attack made by the Rebels against this station would be a useless gesture, no matter what technical data they've obtained. This station is now the ultimate power in the universe! I suggest we use it.
Vader: Don't be too proud of this technological terror you've constructed. The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.
Motti: Don't try to frighten us with your sorcerer's ways, Lord Vader. [Vader walks toward Motti, then slowly raises his hand] Your sad devotion to that ancient religion has not helped you conjure up the stolen data tapes or given you clairvoyance enough to find the Rebels' hidden fort- [grasps his throat as if he is being choked]
Vader: I find your lack of faith disturbing.
Tarkin: Enough of this. Vader, release him!
Vader: As you wish. [drops his hand and Motti's head hits the table as he regains his breath]
Tarkin: This bickering is pointless. Lord Vader will provide us with the location of the Rebel fortress by the time this station is operational. We will then crush the Rebellion with one swift stroke.

Maquinari TIC




Des de què era un nano sempre m’ha agradat la ciència ficció, i tots aquest invents que hi apareixien en certa manera i que ara tenim al nostre abast (mòbils, tauletes, ordinadors, etc.) trobo que són una altra ferramenta que es pot utilitzar dins de l’àmbit educatiu. Desgraciadament la tecnologia avança amb més rapidesa que la nostra capacitat per a adaptar-nos a ella i saber-ne fer ús doncs és una qüestió que cal analitzar per a no desaprofitar aquesta oportunitat que tenim entre les mans. Tanmateix confiar que amb les tauletes i les pissarres digitals interactives (i qualsevol altra maquinària) tot està solucionat perquè els alumnes aprendran amb més eficàcia i eficiència, dependrà molt d’allò que farem com a professors, dels nostres mètodes pedagògics, del context escolar, etc. És a dir, hi ha moltes variables al voltant d’aquest món, i no només econòmiques. Primer de tot cal tindre una bona idea i posar-la en funcionament, provar-la i avaluar-la.
Des del meu punt de vista actual, la meua experiència es limita a conèixer aparells com la PDI només en teoria. He vist presentacions però mai n’he fet ús d’una. Amb els altres, és el mateix. Allò que he sentit amb aplicacions i webs que he trobat és que tenim davant nostre una gran quantitat de possibilitats que impliquen nous posicionaments, tant des del punt de vista del professor com des dels alumnes. La situació ha canviat massa en les últimes dècades i els mètodes amb què jo aprenia -o era ensenyat a l’escola- també són ben diferents als actuals. Els professors són els primers que han d’apropar-se a aquesta tecnologia, conèixer-la i portar-la a l’aula segons les possibilitats i circumstàncies de cadascuna.
Arran d’aquesta manca d’experiència, voldria proposar segons el tipus de matèria (en l’assignatura de llengua castellana i literatura) l’ús de dos dels elements d’aquesta maquinària docent: per a l’ensenyament de llengua la pissarra transparent de Michael Peshkin em sembla magnífica per estar davant dels alumnes, escrivint tota classe d’oracions, paraules, esquemes, etc. La possibilitat de no tindre que estar d’esquena i poder mantenir el contacte visual amb els alumnes és prou significativa i facilita àmpliament la comunicació.

D’altra banda, amb la literatura, recórrer a les tauletes per localitzar textos, enllaços, continguts audiovisuals, etc., seria una oportunitat d’implicar en un grau més profund als estudiants, fent-los buscar informació i compartir-la mitjançant les seves habilitats per a navegar per internet. Aquests serien soltant dos exemples de tot allò que es podria presentar segons les necessitats de les unitats de cada assignatura.
Com he comentat a l’entrada anterior (La panacea de la tecnologia), les tauletes tàctils, les PDI i els llibres de text digitals avui dia com abans les pissarres amb guix per a escriure, els quaderns i els llibres de paper, són part dels instruments que es poden utilitzar en l’espai educatiu per fer que els nostres estudiants aprenguin allò que els cal per fer-se amb uns coneixements que els ajuden per ser persones amb millors qualitats.